„Ca definiţie medicală, pneumonia este o inflamaţie a mucoasei ce tapetează alveolele respiratorii, acele structuri fine ale căilor respiratorii, la nivelul cărora se realizează schimbul de gaze respiratorii cu sângele, schimb cu caracter vital pentru organism, deoarece se asigură, prin acest proces, oxigenul necesar tuturor ţesuturilor.
Inflamarea mucoasei alveolare este echivalentă cu îngroşarea peretelui prin care se produce schimbul de gaze respiratorii, ceea ce poate determina alterarea aprovizionării cu oxigen a ţesuturilor”, precizează medicul Dr. Manuela Pumnea, medic specialist medicină internă, doctor în ştiinţe medicale, pentru Ce se întâmplă, doctore?
Fiind o afecţiune respiratorie, această boală apare cel mai frecvent prin inhalarea unui agent patogen (dăunător) din aer sau prin contactul respirator cu un pacient deja bolnav (tuse sau strănut neprotejat), sau prin preluarea din aerul infectat, la locul de muncă, a agentului patogen.
„În afara acestor situaţii, pot apărea şi alte condiţii favorizante: traumatisme în vecinătatea plămânului, care pot evolua cu procese infecţioase pulmonare, infecţii la distanţă, în diferite ţesuturi, care, pe cale sanguină, pot determina asemenea inflamaţii pulmonare.
Anamneza, dialogul cu pacientul, reprezintă varianta cea mai utilă pentru a depista modul în care apărut boala pulmonară”, adaugă specialistul.